maandag 31 augustus 2009

Omdat ook zij een geschiedenis verdienen

We spreken over januari 1814 als een Pruisisch-Russisch legerkorps onder leiding van Generaal von Bülow door de Zuidelijke Nederlanden trekt. Alhoewel we op dat moment misschien beter kunnen spreken over de noordelijke gebieden van het Franse Keizerrijk. De provincies beneden de grote rivieren waren immers in 1810 door Napoleon ingelijfd.

Generaal von Bülow bedreigde met zijn leger de haven van Antwerpen. Verlies van de haven zou een grote tegenslag zijn voor Napoleon. Hij besloot de Pruissen en Russen op te vangen in de buurt van Oost- en Westmalle en stuurde zijn "Jeune Garde" onder leiding van de Franse Generaal Roguet naar het gebied. Dit resulteerde in De Slag bij Hoogstraten. Vele doden en gewonden aan beide zijden waren het gevolg.

Nu, 195 jaar later, zal De Slag bij Hoogstraten opnieuw te zien zijn. Op het Domein de Renesse in de gemeente Malle verzamelen in het weekeinde van 4 tot en met 6 september zo'n 500 re-enactors. Er wordt een Napoleontisch bivak opgezet en een deel van de slag zal worden nagespeeld. En die doden en gewonden dan?

Ditmaal zal De Slag bij Hoogstraten hoop brengen. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan het Kinderkankerfonds van het Universiteitsziekenhuis te Gent. Omdat alle kinderen een geschiedenis verdienen!

Kijk voor meer informatie op: http://www.mallifique.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten