dinsdag 29 december 2009

Plastic Hero


Het Brabants Dagblad wist te melden dat maandagavond op het van Roosmalenplein de stapel plastic rondom de plastic-afvalcontainer in brand was gevlogen. Waarschijnlijk aangestoken met vuurwerk. Maandagavond was ik op de Rompert voor wat boodschappen. Ook daar lag een enorme berg met zakken vol plastic afval rond de container.

Ik wil nu niet de afvalstoffendienst of de gemeente afzeiken. Ik heb er alle begrip voor dat de feestdagen het ophaalschema van de afvalstoffendienst ontregeld. Je mag natuurlijk wel van de gemeente verwachten dat ze 's dinsdags na de brand alert reageren en alle overgebleven containers laten controleren en zonodig legen.

Het doet mij vooral deugd dat er zoveel mensen de moeite nemen om hun plastic te scheiden van het andere afval.

In mei van dit jaar was ik in Dorstadt voor een Living History evenement. Tweehonderd jaar geleden richtte de Hertog van Braunsweig zijn Feldkorps op. Dat werd met het evenement herdacht en mijn vereniging was uitgenodigd. Zondagavond bleven ik en een paar andere mensen achter op het bivakterrein omdat we pas op maandagochtend wilden vertrekken. Rond het gezamelijke kampvuur en onder het genot van een hollands biertje en een duitse Schnapps raakte ik aan de praat met Detlef, één van de Braunsweigers. Het verbaasde hem dat mijn biertje in een statiegeld-vrij blikje zat. In Duitsland is het normaal om niet alleen voor kleine frisdrankflessen maar ook voor blikjes statiegeld te betalen.

In Duitsland zie je daarom ook niet overal op straat blikjes en frisdrankflesjes liggen. Dat is hier in Nederland wel anders. Naar mijn idee betaat ons zwerfafval voor een groot deel uit kleine plastic flesjes en blikjes.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Recycling Netwerk noemen de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen, die vanaf 1 januari landelijk geldt daarom een halve maatregel.
Op kleine plastic frisdrankflessen zou statiegeld moeten zitten, net als op de grote flessen. De grote flessen worden bijna allemaal gerecycled. Een uitbreiding van de statiegeldregeling naar kleine plastic flessen zou hetzelfde effect hebben.

Ik ben in ieder geval voorstander van statiegeld op kleine plastic frisdrankflessen. Dat zal een hele berg zwerfafval schelen.

Geïntresseerd in nog meer oplossingen voor zwerfafval en subsidieregelingen voor gemeenten én bedrijven? Volg deze link naar SenterNovem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten