In navolging van het Rotterdamse politiekorps worden een aantal Bossche agenten nu ook uitgerust met een camera. Dit zou repressief moeten werken en de bewijslast bij een eventuele rechtzaak vergemakkelijken.
Ik juich dit initiatief van harte toe. Elke maandag worden de Bossche media immers overspoeld met berichten over uitgaansgeweld in onze mooie binnenstad. Cameratoezicht helpt om daders van uitgaansgeweld of andere strafbare feiten te indentificeren. Er zijn veel voorbeelden te geven van zaken waarbij de dader tegen de lamp liep omdat hij op filmbeelden voor kwam.
Maar alleen cameratoezicht is natuurlijk niet genoeg. Als de dader is aangehouden en het bewijs van het strafbare feit direct geleverd kan worden door camerabeelden is supersnelrecht een goed vervolg.
Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. De zaken die behandeld worden op een supersnelrecht zijn openlijk geweld, vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie. In verband met de korte termijn tussen aanhouding en behandeling ter zitting moet het gaan om bewijstechnisch gezien relatief eenvoudige zaken. En dat zou moeten lukken als je filmbeelden hebt van het misdrijf. Met de toepassing van het lik-op-stuk-beleid wil het OM het signaal afgeven dat gewelddadig gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.
dinsdag 2 februari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten