dinsdag 21 september 2010

Kroon op je werk

Het is alweer heel lang geleden dat de 1e Compagnie Infanterie van de Schutterij van ´s-Hertogenbosch ten strijde trok tegen de "muitzieke belgen". Wie heeft er tegenwoordig nog gehoord van de Tiendaagse Veldtocht uit 1831. De naam van Speijk zegt sommige mensen nog wel wat vanwege de kreet "dan liever de lucht in". Van Speijk sloeg die kreet toen hij zijn kanonneerboot opblies zodat hij niet in de handen van de Belgen zou vallen. Met die actie werd hij een nationale held.

Of van Speijk daadwerkelijk zijn beroemde kreet heeft geslaakt is niet bekend. Slechts 3 van de 31 opvarenden overleefden de ontploffing. De kreet komt uit een brief die hij eerder aan een nicht schreef;'dat eerder nog boot en kruid en mij de lugt in gaat dan immer een infaame Brabander te worden of het vaartuig overtegeven'

Uit deze zin blijkt ook hoe de meeste Noord-Nederlanders over ons zuiderlingen dachten. Alles beneden de rivieren werd niet vertrouwd en beschouwd als tweederangs burger. Het is mij dan ook geen wonder dat de Belgen uiteindelijk in opstand kwamen tegen het Nederlandse koningshuis.

Maar om nog even terug te komen op de Bossche Schutterij. Tijdens die Tiendaagse Veldtocht in 1831 wisten 4 Bossche Schutters zich onder vijandelijk vuur uitermate dapper te gedragen. Daarmee hebben ze ongetwijfeld het leven van een aantal kameraden gered. Deze 4 Schutters werden voor hun dapperheid onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Gewone Bossche jongens die bereid waren hun leven op te offeren voor hun kameraden. Dat maakt je een held, niet een medaille. Heldenmoed zit in je hart en kunnen ze je nooit afpakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten