vrijdag 22 januari 2010

Bootjes op de Dieze, AA en Dommel

De herinrichting van het Citadelgebied in 's-Hertogenbosch is al geruime tijd onderwerp van discussie. Verschillende monumentenbelangenorganisaties hebben zich, tevergeefs, verzet tegen de sloop van de oude fabriek uit 1881. De fabriek, symbool voor het opheffen van de vestingwet, werd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van het clubhuis van roeivereniging De Hertog.

De nieuwbouw van het clubhuis van roeivereniging De Hertog staat er inmiddels: Een groot blok roestig Kortenstaal. Architekt Cor van Hillo heeft een gedrocht ontworpen dat totaal niet past in een omgeving die vergeven is van Bossche historie. De roestbruine stalen platen vallen dusdanig uit de toon dat je jezelf af kunt vragen of de architect en de gemeenteambtenaren niet een enorme plaat voor de kop hebben gehad. Of in dit geval; een roeispaan. Want Cor van Hillo is, net als vele andere betrokkenen in de kwestie, lid van de roeivereniging.

Voorzitter Tineke Nieuwenhuis van De Hertog noemt het nieuwe clubgebouw in een intervieuw met Paul Kriele 'een parel in de keten van de vestingwerken' en 'een complex dat in harmonie staat met de Citadel.'

Daar denk ik dus anders over. Ik weet zeker dat deze opmerkingen een klap in het gezicht zijn van de Bond Heemschut en de Stichting Citadel en juist daarom gemaakt zijn. De Bond en de Stichting hebben zich jarenlang maar uiteindelijk tevergeefs verzet tegen het huidige gebouw. Volgers van de Bossche politiek weten dat.

De door het college van B&W beloofde Sortiebrug vind ik een parel in de vestingwerken. En in harmonie met de Citadel zal hij zeker zijn want hij heeft er in het verleden al eens aangezeten.

En bij Stadspartij Knillis weten ze dat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten