maandag 8 maart 2010

Bossche katholieken niet welkom in de Sint Jan!

Dit zou zomaar een aktuele krantenkop van het Brabants Dagblad kunnen zijn. Toch is het nog niet zo heel lang geleden dat de Bossche katholieken werkelijk niet welkom waren in de Sint Jan.

De Sint Jans Kathedraal was sinds de verovering van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629 een kerk van de Gereformeerde gemeente. Na de komst van de Fransen in 1798 en de stichting van de Bataafse Republiek twee jaar later kregen de katholieken weer hoop om de Sint Jan terug in katholieke handen te krijgen.

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte onze stad bezocht. Bois le Duc heette het destijds en het was de hoofdstad van het departement Bouche du Rhin. Napoleon gaf de Sint Jan terug aan de katholieke kerkgemeenschap. Hij gaf echter niet alleen een kerk maar ook een bisschop.

Doordat bisschop van Camp door de franse Keizer was benoemd en niet door de Paus Pius VII ontstonden er spanningen tussen het Bisdom en de gelovigen. Het werd de Bossche katholieken uiteindelijk verboden om de Heilige Mis bij te wonen in de Sint Jan.

Als de Fransen, en daarmee ook bisschop van Camp in november 1813 door de Pruissen uit de stad worden verjaagd ontstaat er nieuwe hoop. In 1816 wordt de Sint Jan bij Koninklijk Besluit definitief teruggegeven aan de Katholieke Kerk.

Op de afbeelding: Napoleon bij de Bossche vestingmuren. Een olieverfschilderij dat nog altijd in ons stadhuis hangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten